2019. február 10., vasárnap

Végszükség esetén jól jöhet egy ipari forradalom


Az „Industrial Disease” a Mark Knopflerre oly jellemző, tömör összefoglalása annak a hanyatlásnak, amely a brit feldolgozóiparban jelentkezett a ’80-as évek elején

Amerikában a Dire Straits-kislemezek csúcsidőszaka még nem érkezett el – arra 1985-ig várni kellett, amikor is a „Money For Nothing” egyszerűen szólva letarolta az ottani listákat, viszont 1983. január  8-án a Billboard 100-as listára felkerült az „Industrial Disease”, amely a néhány hónappal korábban megjelent „Love Over Gold” nagylemezről szinte rögtön rádiósok nagy kedvence lett.


A majdnem hatperces szerzemény Knopfler tömör összefoglalása a brit ipari termelésben jelentkezett válságtüneteknek.  

„A munkaerő háborgott, otthagyott csapot-papot,
Sérült az érdek, rosszak a vélemények
Mindenki a bajt keresi, de abban egyetértenek
Ezt csakis a monetáris megszorítás eredménye”

A dalszövegnek ugyanakkor van egy finom utalása a „brewer’s droop” kifejezésére, amely a libidócsökkenést a túlzott alkoholfogyasztással magyarázta. Viszont Knopflert ismerve tudjuk, hogy ez egészen mást jelent, hiszen a Brewer’s Droop a gitáros korai zenekara volt, amelyben Pick Withers is püfölte a dobokat a ’70-es évek elején.

Az „Industrial Disease” 11 héten át szerepelt az amerikai rádiósok által leggyakrabban játszott dalok listáján, csakúgy, mint annak idején az 1980-as „Solid Rock”.
Igazi átütő sikert azonban nem ért el, mert csak a 75.helyet kapta meg a 100-as listán, amit négy héten át meg is tartott. Ezzel szemben Kanadában jobban keresték, akárcsak a nagylemezét, és mivel a későbbi években is jól fogyott, így 1986-ban az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége aranylemezzel díjazta a zenekart. Mi más ez, ha nem (zene)ipari forradalom?

forrás:https://www.udiscovermusic.com/stories/dire-straits-industrial-revolution/
szerző: Paul Sexton


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...