2019. február 20., szerda

Mark Knopfler új szerepben


Az év zenei szenzációja - finisben a Porunk hőse új, színpadi változata



Ő a brit királyság legsikeresebb zenésze. Egy legenda, aki most vadonatúj dalokat írt ’a 80-as évek kultfilmje, a „Local Hero”után, annak új, musical-változatához. Ezen senki sem lepődik meg, hiszen a muzsikus szólókarrierje a Dire Straits többmilliós példányszámban eladott lemezei után máig töretlen.

Az 1983-as, Bill Forsyth rendezte film végül most mégis színpadra kerül a Knopfler által szerzett új dalokkal, Bill Forsyth és David Greig írták az eredeti (film)forgatókönyvet, amely a színpadi rendező, John Crowley átiratában frissült fel. A darabban felcsendülnek az eredeti filmdalok is; Knopfler eleinte bizonytalan volt, hogy érdemes lesz-e új zenei anyagot írni.

„Persze, a „Local Hero” nem is lenne jó az eredeti téma nélkül, de valahogy képtelen voltam utánozni magamat – mint musical-szerző. Abban sem voltam biztos, hogy képes vagyok-e ilyet csinálni – és talán nem is sikerült – de ezt majd ítélje meg a közönség. Egyébként imádtam ezzel foglalkozni, hamar jöttek az ötletek, hiszen a filmet is nagyon szerettem, és szeretem ma is – és ez nagyon inspirálónak hatott, könnyen bele tudtam bújni a karakterekbe.”

Amint kiderült, jórészt instrumentális szerzemények hallhatók majd, köztük természetesen a film híres, kissé melankolikus főtémája, amelyekhez még betársul -  Crowley szerint „néhány szívet tépő ballada és pár vicces, magára a jelenetre jellemző dal is. A bemutató március 23-án lesz.

A Lyceum és a londoni Old Vic közös produkciója 1983-ban játszódik (akárcsak az eredeti film), a történet pontosa követi a filmét: a texasi Mac ellátogat egy skót faluba, hogy az ott élőkkel egy olajfinomító építéséről tárgyaljon.

„A forgatókönyv végső változata annyira elbűvölt, természetes volt, hogy - ahogyan a többiek is – a film iránti tiszteletből igent mondjak erre a munkára. De közben ott motoszkált bennem a kétség, hogy képes leszek-e rá, és a kezdeti próbálkozások után a bennem felszabadult energia eloszlatta a félelmeimet. A musical nem az én asztalom és ezért voltak kételyeim, mert soha nem írtam ilyen műfajban azelőtt, bár úgy vélem, ha régi motoros lennék ezen a területen, talán akkor is ugyanezt a bizonytalanságot érezném.”

Knopfler még csak annyit árult el, hogy a gyermekkorában megismert skót népdalokat használta fel az új zenei anyaghoz, amely 20 új dalt jelent. A darab összeállítása során közel 100 oldalnyi jegyzetet készített, és úgy véli, hogy egy ilyen színpadi előadást összerakni olyan, mintha egy Rubik-kockát próbálna kirakni, de szerinte ez sokkal bonyolultabb.

„Én voltam az új fiú, aki még csak hasonlót sem csinált azelőtt, de remek, üdítő érzés volt. Rengeteget hülyéskedtünk, de igazán mégis annak örülök a legjobban, hogy nem David (Greig) munkáját kellett csinálnom, mert sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnt.”

David Greig: „A zene főként amerikai és a skót népzene elemeiből épül fel – és csak mint hallgató mondom – van az egészben egy különleges, csak Markra jellemző hangzás. Meghallod és azonnal tudod, hogy ezek az ő dalai – nagyon nehéz pontosan megmagyarázni, hogy miben rejlik a titka – egy skót, aki ott áll az Atlanti óceán mindkét partján.”

Knopfler: „Ennek a zenének a transzatlantik-blues a kulcsfontosságú jellemzője. Nem hinném, hogy máshogyan csináltam volna.  Sosem esett nehezemre, hogy utat találjak a kelta zenéhez, és a gyerekkorom egy része is Glasgow-ban telt. Persze, amikor még nagyon kicsi voltam, főleg a rádiót hallgattuk, volt lemezjátszónk is, de anyám is sokat énekelt nekünk – szóval mindez természetes volt. Ma is sokan kérdezik, hogyan írok ilyen dalokat, honnan veszem az ötleteket, mert úgy hangzik, mintha száz évvel ezelőtt írták volna. Ezek a dalok vegyes születésűek – egyrészük Glasgow-ból, Skóciából, és Anglia észak-keleti részéről érkezett, ahonnan anyám családja is származott. A geordie-k és a skótok között mindig is erős volt a kapcsolat.”



Forrás:
https://www.heraldscotland.com/news/17443914.mark-knopfler-on-his-return-to-local-hero-how-he-penned-the-songs-for-the-new-scottish-musical/?ref=fbshr&fbclid=IwAR2d3FDLlk1v9eTrA9hdBlG8az5hd456dQSsTfIotNQrOI7qqMQA3oLvr14

Szerző: Phil Miller



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...