2020. május 22., péntek

Amikor a rendtag lovagi palást helyett fejpántot visel - avagy mi is az OBE?

Talán kevesen tudják, hogy Mark Knopfler 2000-ben OBE-címet (Officer of The British Empire) kapott, de ha tudják is, esetleg annak jelentésével nincsenek tisztában.
Az 1949. augusztus 12-én, Glasgow-ban született muzsikus teljes neve 2000 óta Mark Freuder Knopfler OBE. Felmenői – köztük édesapja, Ervin Knopfler – magyarországi zsidó családból származtak.

A Brit Birodalom Rendjéről előzetesen annyit kell tudnunk, hogy azt V. György király alapította 1917. június 4-én. A rendnek öt polgári és katonai fokozata van, a legmagasabb rangútól a legalacsonyabbig ezek a következők:



Knight Grand Cross (GBE) vagy Dame Grand Cross (GBE) – lovag nagykereszttel
Knight Commander (KBE) vagy Dame Commander (DBE) – lovagparancsnok
Commander (CBE) – parancsnok
Officer (OBE) – tiszt
Member (MBE) – tag

A fenti címeket főleg azok kapják, akik tevékenységükkel jelentős eredményeket érnek el az állam, az üzleti élet, a kultúra, a média, valamint a közélet bármely más területén, vagy akár csak a köz javára jótékonykodnak. A címet évente 500 személy kaphatja meg.
Csak a két legfelsőbb fokozat jár a lovagi cím megszerzésével, mely megtiszteltetés lehetővé teszi a kitüntetettnek a neve előtt a „Sir” (férfi esetén) vagy „Dame” (nő esetén) előtag használatát.

A Nemzetközösséghez nem tartozó állampolgárok tiszteletbeli lovagi címeket kapnak, mely lehetővé teszi számukra a nevük utáni rövidítések használatát, de nem a nevük előtti címet. Ezek a tagok a rend tiszteletbeli tagjaként vannak számon tartva és nem számítanak bele az egyes fokozatokhoz tartozó létszámkorlátba, ahogy a teljes tagok.

Mark Knopfler 1999-ben került fel II. Erzsébet királynő OBE tiszteletbeli jelöltjeinek listájára, de csak a következő évben, 2000. március 3-án tűzték mellére a rendjelet.

Meg kell jegyeznünk, hogy voltak kritikus megjegyzések azzal kapcsolatban, hogy rockzenészek is a rend tagjai legyenek – pedig a sor elég hosszú:
A U2-ból Bono, Sting (CBE), Robert Plant a Led Zeppelinből (CBE), Brian May a Queenből (CBE), Rod Stewart (CBE), Sir Mick Jagger, a The Rolling Stonesból, George Martin (CBE), Eric Clapton (CBE), és Sir Elton John.


A muzsikus-jelöltek közül nem mindenki fogadta el a kitüntetést. David Bowie többször is felkerült a listára, de ő mindkét alkalommal visszautasította a CBE, majd a KBE címet is:
„Sosem állt szándékomban ilyen és ehhez hasonló címeket elfogadni – nem ezért dolgoztam … és különben is … nem is tudom, mik ezek.”

Nem David Bowie volt az egyedüli, aki visszautasította a megtisztelő jelölést és nem élt a lehetőséggel – voltak mások is, mint például Mark Knopfler egykori bálványa, Hank Marvin, aki 2006-ban személyes okokra hivatkozva nem jelent meg az átadó ünnepségen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...