2020. március 14., szombat

Statisztika és egy kis nosztalgia - bárhol, végig az úton

A tavalyi évben Mark Knopfler nagy sikerrel bonyolította Down The Road Wherever című albumának koncert körútját, amelyet nagyon sokan …. vagyis mennyien vártak?

Vessünk  egy pillantást a turné által realizált számokra, vagyis:

Mark Knopfler összesen
-    86 koncertet adott
-    21 különböző országban, az USA-ban 22 államban,
-   45 turnépartit szerveztek, ahol 10.400 adag étellel kínáltak a résztvevőket.
-  A 86 koncerten pontosan 1332 dalt adott elő, a turné alatt pedig összesen 643.000 jegy kelt el.



Ezek valóban száraz számadatok, de gondoljuk végig, hogy milyen sok munka és rákészülés kellett mindehhez, így Mark Knopfler joggal mondott óriási köszönetet minden rajongónak, résztvevőnek és szervezőnek, akik bármilyen formában segítették a turné lebonyolításában.

A „Down The Road Wherever” a gitáros 10. stúdióalbuma nagyszerű munka, amely élénk színekkel, tökéletes részletességgel építette fel a dalok mini-közösségét, megkönnyítve a hallgatóknak, hogy maguk elé képzeljék karaktereit. Ezek az alakok néha allegorikusak – mint a Trapper Man figurája -, de egyiknek sincs teljes önéletrajzi vagy kitalált formája, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a gitáros nyilvánvalóan trükkös módon közelíti meg a humán természet megértését.

Néhol úgy tűnik, hogy a dalok szereplői visszatérnének a rég letűnt dicsőség napjaihoz, ám Knopfler csak a szomorú vágyaiknak ad hangot, a visszatérés elmarad. 
A részletes narratívák és az ízlésesen összeállított hangszerelés szépen egymásba simul, a hegedű és a fúvósok jól megtalálják az egyensúlyt a lágyabb és az erőteljesebb hangzás között.


Knopfler gitárszólói udvariasan visszafogottak – eddigi munkáira nem volt jellemző ez a tartózkodás, de szólói most is kiemelt fontosságú elemei a daloknak a kezdettől a befejezéséig – mellőzve a hatásvadász fogásokat.

Aki megvette a lemezt és ott volt a koncerten, annak felesleges bizonygatni, hogy mennyire lenyűgöző ez az anyag. Meleg, barátságos, mint egy könyvekkel teli, pipafüstös nappali, ahol meghallgathatjuk Knopfler történeteit, melyek néhány darabja talán a saját életútjának egy része is, hiszen az élet nem más, mint egy hosszú utazás.


 forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...