2019. január 26., szombat

Pénz - tényleg a semmiért?


A „Brothers In Arms” hihetetlen sikerét követően a Vertigo által kiadott „Money For Nothing” gyűjteményes lemez az Egyesült Királyságban azonnal az első helyen landolt.


Ha a Dire Straits úgy is gondolta, hogy a világnak kell egy kis szünet belőlük a „Brothers In Arms” kontinenseket átívelő sikerei után, és ezért jobb, ha egy időre kivonják magukat a zenei köztudatból – ennek az ellenkezője bizonyosodott be 1988. október 29-én, amikor a Vertigo által megjelentetett gyűjteményes albumuk „Money For Nothing” (csakis) címmel rögtön az első helyre került a brit slágerlistákon.

Ez tulajdonképpen az első visszatekintés a zenekar eddigi pályafutásának (öt stúdiólemezük) legnagyszerűbb szerzeményeire, de köztük azért szerepelt egy-két ritkaság is, ami a gyűjtőknek külön örömet is szerzett. A listán ott szerepelnek a legnagyobbak:  a „Sultans of Swing”, a „Tunnel of Love”, a „Romeo and Juliet”, és a „Private Investigations”, illetve a „Portobello Belle” egy teljes koncertverziója, amely végül – sajnos – nem került fel az „Alchemy Live”-ra. A „Telegraph Road” koncertfelvételének, valamint a „Where Do You Think You Are Going” remix-változatát is beválogatták a gyűjteménybe, a sort a „Brothers In Arms” zárja.

Minden esetre, a rajongók teljesen bezsongtak ettől – a végül is semmi újat nem nyújtó – lemeztől, amely tényt alátámasztották a slágerlisták, valamint az eladott példányszámok – csak Európában több, mint hatmillió fogyott belőle, és az Államokban a listákon bár csak a 62. helyen szerepelt, így is platinalemezt eredményezett.

Angliában más volt a helyzet, mert az első helyen három héten át szerepelt a tíz legjobb nagylemez listáján, majd innen később a 13. helyre került, de ott 47 héten át tartotta pozícióját. Még az 1990-es év első felében is jól fogyott, így négyszeres platinalemez lett. Tudjuk, sokan csak az MTV-t nézik, nekünk pedig ott a Dire Straits.

Ezen kívül még két gyűjteményes lemezük jelent meg, 1998-ban a „Sultans of Swing”, valamint 2005-ben a „Private Investigations”, - mindkettőt még ma is keresik és vásárolják. A „Private Investigations” az OCC (Official Charts Company) listáján közel 90 héten át szerepelt, még 2018-ban is a heti mezőny élén állt. (A brit hanglemezgyártók megbízásából a fenti társaság 1969 óta minden héten listát készít a nagy- és kislemez-eladások, illetve a legális internetes letöltések alapján – LK.)

Így a fentiek alapján bárki, aki megveszi, vagy letölti a zenekar gyűjteményes gyöngyszemeit, nem mondhatja, hogy pénzt adott – semmiért.


Szerző: Paul Sexton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...