2019. január 19., szombat

Amerikát is meghódította a szerelem, ami többet ér az aranynál


Nem sokkal azután, hogy a brit slágerlistákon az első helyen végzett, a nagylemez az USA-ban is nagy sikert aratott.

A zenekar az Egyesült Királyságban és szerte a világon egyre nagyobb rajongótábort tudhatott magáénak, és megalakulásuk óta először, 1982 őszén a legújabb nagylemezük, a „Love Over Gold” rögtön az első helyen landolt a brit listákon. Két héten belül, ez év október 14-én a lemez az amerikai TOP 40-es listára is felkerült, igaz, először a 38. helyre és heteken keresztül nem is mozdult el onnan. Rajtuk kívül még egy előadó lemeze tartotta meg szilárdan a helyét, Billy Joel „Nylon Curtain” című albuma a 29. helyet bérelte ki magának.

A Dire Straits negyedik albuma a new yorki Power Station Studio-ban került rögzítésre, és ezzel Mark Knopfler kifinomult dalszerzői képessége újabb szintet ugrott. Önkifejezésére tett erőfeszítései már nem álltak meg a puszta, három perces, kislemezes daloknál, és ezt rögtön be is bizonyítja az új lemez nyitódala, a 14 perces „Telegraph Road”. És bár lehet, hogy a „Love Over Gold” öt szerzeményből áll, ezek közül a legrövidebb „Industrial Disease” is hat perces időtartamú, és amely az amerikai rádióállomások kedvelt slágerévé vált, maga a lemez pedig az ottani slágerlisták 19. helyén végzett.



Még mielőtt a „Love Over Gold” megjelent volna, a zenekar máris a kislemez-listák második helyén végzett, a „Private Investigations” dalukkal (évekkel később a Walk of Life” lesz a második helyen, a „Brothers In Arms” megjelenése előtt). A slágerlisták első helyezése nagyon jól kihangsúlyozta, hogy mekkora a zenekar rajongótábora Angliában, amely egy dupla platinalemezt eredményezett számukra, de listavezetők voltak Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Olaszországban és Norvégiában is.

Knopfler erre a lemezre írta meg a „Private Dancer” című dalt, de végül úgy döntött, hogy nem rögzítik az albumra, mert szerinte ezt inkább egy női előadónak kellene elénekelnie – így került Tina Turnerhez, 1984-ben megjelenet lemezének címadó dalaként nagyot lendített az énekesnő karrierjén. 

Még 1982-ben, egy, a The Times-nak adott interjújában Knopfler elmondta, hogy a közönség valóban nagyra értékeli a zenekar munkája mögött álló igazi, kreatív inspirációt. „Valahogyan – mondta elmélázva – tényleg eljut hozzájuk az, hogy amit csinálunk, őszinte és emberi. Rájönnek, hogy senki sem akarja ezt az élményt elvenni tőlük.”

A „Love Over Gold” – hasonlóan a többi Dire Straits albumhoz– továbbra is gyakori vendége volt a legtöbb nagylemezt eladó zenekarok listájának, és 14 évvel a megjelenése után is heteken át ott szerepelt a legjobb 100 nagylemez között.

szerző: Paul Sexton


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...