2019. január 12., szombat

A Dire Straits 40 éves közleménye

2018-ban a Dire Straits debütáló albuma ünnepelte 40. szülinapját, idén a Communiqué kerek évfordulós.


A korai alapmunkák, amiket a Dire Straits fáradhatatlan koncertezéssel, az új album kiadásával egy nagyobb közönség megszerzésére fordított, 40 évvel ezelőtt újabb győzelmet eredményezett. 1979 nyarán (június-július fordulóján) második stúdiólemezük, a „Communiqué” az Egyesült Királyság slágerlistáin már két hete az ötödik helyen szerepelt, míg az amerikai Billboard legjobb lemezeinek listáján rögtön a harmadik helyen landolt.
Áprilisban az 1978-as debütáló lemezükről az újra kiadott „Sultans of Swing” rögtön visszaugrott a brit listák ötödik helyére, és amikor a második album is megjelent, a „Dire Straits” eladott példányszáma is megugrott, a lemezeladási listákat egészen októberig vezette.
A „Communiqué” megjelenése nem volt időpocsékolás, a zenekar rajongótábora egyre nőtt, a brit listákon rögtön a hatodik helyet foglalta el, míg a „Dire Straits” is továbbra az első húsz között szerepelt, több mint kilenc héten át.


Mark Knopfler és Pick Withers májusban Bob DylanSlow Train Coming” című lemezének munkálataiban vett részt, majd ezt követően lezavartak egy Dire Straits turnét az Egyesült Királyságban, amelynek az utolsó két koncertjét a londoni Hammersmith Odeon-ban tartották, és erre az időre a „Communiqué” teljesen meghódította a brit és az európai hallgatóságot is.
A „Communiqué” az amerikai slágerlistákra 1979. június 30-án került fel, az 53.helyre, augusztus elején már a 11. helyre került, és ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen szeptemberben a zenekar már a második amerikai turnéjára készülődött.
A lemez megjelenését követően a Melody Makernek adott interjújában Mark Knopfler elismerte, hogy a „Communiqué” igazából visszatükrözi azt, hogy az első lemez sikere mennyire változtatta meg a saját és zenésztársai életét. 


„Az életmódodban olyan mértékű változás állt be, amely teljesen behatárolja a mindennapi tennivalókat, de ez önmagában téged még egyáltalán nem változtatott meg. Még emlékszem a kritikákra, amik az első lemezünk megjelenését követték, most pedig néhány hízelgő összehasonlítás született szintén ezektől az emberektől – de bízom benne, hogy az idő múlásával a véleményük megváltozik, ha majd rájönnek, hogy mit is hallgatnak tulajdonképpen.”

Forrás: https://direstraitsblog.com/blog/dire-straits-deliver-communique/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...