2019. január 20., vasárnap

Búcsút intettek - Minden utcán


1991. szeptember 28-án a Dire Straits újból felkerült az amerikai listákra, ezúttal a legutolsó stúdió lemezükkel, az „On Every Street”-tel.


Akkor, 1991-ben, senki sem sejtette, hogy ez a hatodik a legutolsó anyaguk lesz, amely 1991. szeptember 9-én jelent meg, és az Egyesült Királyságban rögtön az első helyre került.

A megjelenésre elég sokat, hat évet és négy hónapot kellett várniuk a rajongóknak a „Brothers In Arms” után, amelyből több millió példányt adtak el világszerte, és amelynek megjelenését egy hatalmas világkörüli, de rendkívül fárasztó turné követett. Ez az örökös útközbeniség egyszer s mindenkorra ráébresztette a zenekar frontemberét, Mark Knopflert, hogy a stadionok világa, az óriási arénák, a turné-személyzet, a kísérők sokasága – nem az az életmód, amit a későbbiekben is folytatni akar.

Mint az közismert, a Dire Straits sosem tett közé hivatalos közleményt a feloszlásról, de mindezeknek nyomatékot adott 1990-ben a „csak úgy” megalakított The Notting Hillbillies zenekar, és a „The Missing … Presumed Having A Good Time” című lemezük. 1995-re Knopfler már véglegesen eldöntötte, hogy zenei pályafutását már nem a Dire Straitsen belül akarja folytatni, és ennek egyenes következménye lett az egy évvel később megjelenő, legelső szólólemeze, a „Golden Heart”.

Sok rajongó véleménye, hogy a Dire Straits-sztorinak nem éppen a legtökéletesebb befejezése az „On Every Street”, de az kétségtelen, hogy számos, emlékezetes dal hallható rajta, mint például a nyitó „Calling Elvis”, amelyben újra élvezhetjük a villámgyors gitárfutamokat. Ezen kívül kislemezen jelent meg a jellegzetesen rockys „Heavy Fuel”, a reflektív „On Every Street”, és a rock & rollos „The Bug”. De természetesen meg kell említenünk még a lemez apró gyöngyszemeit, a „Fade To Black” és a „You and Your Friend” című dalokat is.

A megjelenést követően a lemez Angliában rögtön a slágerlisták első helyére ugrott, pontosan egy héttel azelőtt, hogy Amerikában is megjelent volna, és gyorsan kiütötte a listavezető Paul Young „From Time To Time” című gyűjteményes albumát. Az „On Every Street” több mint négy hétig szerepelt a legjobb brit nagylemezek listáján, és alig 10 nappal a megjelenése után – az eladott példányszámok tükrében – dupla platinalemez lett.  Az Egyesült Államokban is közel egymillió példányt adtak el belőle, a listákon a 12. helyen szerepelt, ezért megcáfolhatnánk sokak véleményét, hogy ez nem méltó befejezése egy rendkívüli zenekar pályafutásának.

szerző: Paul Sexton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...