2020. június 6., szombat

Ha nemcsak Londonba visz az út - félig csóró zenészek hazai pályán

42 évvel ezelőtt, 1978. június 6-án kezdte meg a Dire Straits legelső, saját turnéját, amelyen a bemutatkozó albumuk dalait indították el a siker útján, ezért úgy illik, hogy megemlékezzünk erről a jeles napról.

A turné első koncertje a Wolverhamptonban lévő Lafayette Club-ban volt, a következő állomások Lowestoft és St. Albans városkák voltak. Maga a koncertsorozat összesen 55 előadást jelentett, 1978. november 18-án fejeződött be, a szintén angliai Hitcin városában található tanárképző főiskolán.

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a turnét két szakaszra osztották, az első  etap 1978. június 6-tól július 19-ig tartott, amely időszak alatt a zenekar főként Angliában, Skóciában és Wales-ben lépett fel. Igazából ezek kis koncertek voltak, nem túl nagy közönség előtt és valóban az volt a cél, hogy a debütáló lemezük dalait – főként a „Sultans of Swing”-et – népszerűsítsék. A koncerthelyszínek főleg kis hall-ok, klubok, oktatási intézmények voltak, amelyek maximum ezer főt voltak képesek befogadni.

A turné második szakasza már nem hazai pályán bonyolódott, hanem számos nyugat-európai országban, ahol már tv-felvételek, újságírók is várták a zenészeket. Belgiumban rögtön három fellépéssel nyitottak, aztán következett Párizs, ahol az első fellépésüket a tv is közvetítette. Hála az internetnek, a De Théâtre de l’Empire-i  koncert, illetve az ezt követő interjú megnézhető, az alábbi linkre kattintva:

Párizs után a zenekar Németországba, majd Hollandiába utazott, majd hazafelé ismét útba ejtették Belgiumot, és az utolsó koncertet ismét Angliában adták, 1978. november 18-án.

A rockzenei sajtó is foglalkozott a lemezzel, a turnéval, ezek közül csak néhányat emeltünk ki:

„A Straits a legjobb utat választotta a sikerhez, teljesítményük kiváló”  
(Melody Maker – angol zenei szaklap)

„Knopfler kivételes dalszerzői tehetsége és játéka a lemez második oldalának dalait művészi szintre emelik”
 (New Musical Expressz – brit zenei lap a ’70-es években)

„A Dire Straits egy nagyszerű album egy nagyszerű zenekartól”
(Phil Lynott a Thin Lizzy-ből)


forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...