2020. február 7., péntek

Mítoszkutató a mulatóban

A ’70-es évek végén egy nagyon ritka felvétel készült a Dire Straits egyik washingtoni fellépéséről, amelyet annak az éjjeli mulatónak a tulajdonosa készített, ahová a zenekart két fellépésre is meghívták. A helyszín: The Bayou, Washington DC, Georgetown.

A felvétel valóban ritkaságnak számít, mert a nagyközönség először a Rock and Roll Hall of Fame díjátadó gáláján láthatta 2018 áprilisában. Az alig több mint négyperces videón a Dire Straits a „Lady Writer”-t adja elő – még eredeti, négytagú felállásban.



A zenekarról 1984-ben jelent meg (először és utoljára!)  egy biográfia, a szerző, Michael Oldfield szerint a „Lady Writer” egy valóban létező személyről, Marina Warnerről szól, akit Mark Knopfler a tv-ben látott – innen a dal nyitó strófája is: „Lady Writer on the tv …”

Marina Warnerről annyit érdemes tudni, hogy magasan képzett, több nyelvet beszélő író-történész, esszéista és mítoszkutató, akinek 1976-ban jelent meg tudományos értekezése Szűz Mária kultuszáról. Ennek a műnek a megjelenése –nem tudni, hogyan – Mark Knopflerben fájdalmas emlékeket kavart fel volt szerelmével kapcsolatban. A dalból – könnyed hangvétele ellenére őszinte harag és jókora cinizmus árad – ezért nyilvánvaló a párhuzam; a tehetséges Warner kisasszony ráunt korábbi szeretőjére, akivel a viszonya szigorúan fizikális jellegű volt …

A „Lady Writer” a Vertigo gondozásában kislemezen is megjelent, mérsékelt sikerrel – a brit listákon az 51.  az amerikai Billboard Hot 100 listán a 45. helyen szerepelt.



A The Bayou nevű mulató a ’70-es évek végén Dave Williams tulajdonában volt. 1939-ben nyitották meg először, a The Bayou nevet 1953 szeptemberében kapta, eredetileg jazz-klubként üzemelt egészen a ’60-as évekig, amikor is egyre inkább teret nyert a rock&roll. Közönségét eleinte az idősebb generáció tagjai jelentették, de ahogy a rock egyre nagyobb teret nyert,  egyetemisták és a Pentagon környékén élő főiskolai hallgatók is rendszeres látogatóivá váltak.

A The Bayou a ’70-es évektől kezdve egyre népszerűbb turnéállomása volt a brit és amerikai rock-zenekaroknak; sokszor lépett fel itt a U2, a Kiss, a Guns N Roses, a The Police, a Red Hot Chilli Peppers, Bon Jovi, és persze a Dire Straits.
A klub egészen 1999-ig működött, bezárása után még ugyanabban az évben le is bontották.

forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...