2020. február 13., csütörtök

Nem lehet megunni …

A fiatalabb generáció talán már nem ismeri – ha mégis, akkor az internetről – azt a régi, ’80-as években készült tv-reklámot, ami a tejfogyasztást népszerűsítette kis hazánkban – mondván, azt sosem lehet megunni … nos, John Illsley, a Dire Straits egykori alapító muzsikusáról bizton állíthatjuk, hogy nem látta a fentebb említett, alig 30 másodperces szösszenetet, de neki is van egy kedvence, amit sosem tud megunni.

John Illsley, a Dire Straits-rajongók és a dallamos rockzenét kedvelők körében ismert és népszerű zenész. Az együttes megalakulásától kezdve hihetetlen sikereket ért el az évek során, de Mark Knopfler 1995-ben mégis szélnek eresztette zenésztársait. John a kezdetektől a végéig tagja volt a bandának, Knopflerrel ma is szoros barátságot ápol, s az egykori Straits-dalokat ő is játssza koncertjein. Az Express.co.uk-nak adott interjúban is főként ezzel kapcsolatosan kérdezték.


Arra a kérdésre, hogy mely dalokhoz kötődnek a legkedvesebb emlékei, azt válaszolja:

Különösebben egyiket sem választanám ki, mert mindegyiken nagy örömmel, a legjobb tudásunk és képességeink szerint dolgoztunk. A „Telegraph Road’ az utazással kapcsolatos, így valahogy közelebb állt a szívemhez, viszont van egyetlen dal, ami a Straits történetében messze a többi fölött áll – és ez a „Brothers In Arms”.

Úgy hiszem, ez olyan szerzemény, amelyet Mark egy bizonyos esemény kapcsán írt, de ettől függetlenül, jelen időben is borzasztóan aktuális. Egyedülálló jellemzője az egyetemesség, ami nagyon sok zenész dalaiból hiányzik – ha Mark soha, egyetlen dalt nem írt volna élete során, csak ezt az egyet – akkor is óriási teljesítménynek számítana … az a dal, amit sosem tudok megunni.

Bármikor, amikor játszom, mindig találok benne valami újat, ami nagyon erősen felkavarja az érzéseimet – és azt tapasztalom, hogy a velem együtt játszó muzsikusokra pontosan ugyanilyen hatással van.

Általában nem foglalkoztatnak az olyan kérdések, hogy mik a kedvenc dalaim, mert sosem gondoltam végig igazán ezt – viszont mégis, a ’Brothers In Arms” számomra egészen különleges jelentéssel bír, mert úgy gondolom, benne teljesedett ki igazán a zenekar munkássága.

A „Brothers In Arms” – nincs olyan rajongó, aki ne tudná -, az 1985-ben megjelent hatodik, azonos címet viselő stúdióalbum utolsó, záródala. A nagylemez kétségtelenül a banda legnagyobb sikere volt, 1986-ban, majd 2006-ban is Grammy-díjat nyert. 1987-ben a legjobb brit nagylemez díját vitte el, s még 2010-ben is ott szerepelt a 10 legjobb brit album között, és számos országban tarolta le a slágerlistákat.

Mark Knopfler a falklandi háború idején írta meg a kissé melankolikus háborúellenes, dalt, amely felidézi a katonák harctéri tapasztalatait, a káosz időszakát, amikor az összefogás és a szolidaritás teljesen reménytelennek tűnik.

Mark szerint aBrothers In Arms” egy haldokló katona dala a harctéren – olyan dolgok ezek, amiken az ember nem léphet túl lehajtott fejjel, hanem komolyan, mélységében kell átgondolnia.
Tapasztalatokból lehet bármit is valósághűen visszaadni. A háború sajnos olyan történet, amelyben nem nagyon vannak kívülállók – civileket, katonákat egyformán sújt és az ilyen élményektől nem könnyen szabadulhat az ember.



John Illsley most bonyolítja turnéját az Egyesült Királyságban, s a dalok közben szívesen beszél a zenekarban töltött időszakról, megoszt néhány anekdotát a banda emlékezetesebb pillanatairól és mesél a Dire Straits utáni életéről.

forrás:












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...