2019. augusztus 1., csütörtök

Nálunk is van MTV – szinte ’semmiér


Talán mindenki emlékszik arra, amikor Európán (is) végigsöpört az MTV-láz a ’80-as évek közepén.  1987. augusztus 1-én ugyanis elsőként a Dire Straits „Money For Nothing” című dalához készült videóklipet láthatták az európai nézők.





’I want my MTV”- csendült fel Sting jellegzetes hangja a Dire Straits „Money For Nothing” című dal legelején … és az európai közönség is akarta az MTV-t, mert 1987. augusztus 1-én kezdte meg műsorainak sugárzását Amszterdamból. Az új csatorna stílszerűen ezzel a Steve Barron által rendezett Dire Straits-dallal nyitott, aki többek között az A-ha „Take On Me” és Michael Jackson „Billie Jean” dalához is készített videót.

A történetnek van egy másik oldala is, ti. Mark Knopfler eleinte nem nagyon volt elragadtatva az ötlettől, hogy videó készüljön a dalhoz, az MTV vezetése azonban ragaszkodott hozzá. Steve Barron is igyekezett meggyőzni a gitárost, aki úgy vélte, hogy a videók beszennyezik az előadók és dalaik tisztaságát, a képi megjelenítés háttérbe szorítja a zenei lényeget. A Dire Straits már épp a budapesti fellépéseit bonyolította, amikor Knopfler végül beleegyezett a dologba.

1987-re Mark Knopfler gyakran félreértett szerzeményének sikere egyre nagyobbá vált, ami nem meglepő, hiszen Amerikában három héten át szerepelt a slágerlisták elején, elnyerte a 3rd MTV Video Music Awards, valamint az „Év videója” és az „Év együttese” Grammy-díját is.

Az MTV zenés televíziós csatornahálózat New York-i székhellyel 1981. augusztus 1-én  12.01 perckor kezdte meg adását, a Columbia űrrepülőgép rakéta-kilövésének visszaszámlálásával. Az első, általuk bemutatott zenés videó a The Buggles „Video killed the Radio Star” című dala volt.

A többi pedig már történelem, mert az MTV azóta is uralja, és világszerte meghatározza a fő trendet a könnyűzenei szférában, a Video Music Awards-díjátadók nyaranta – szinte menetrendszerűen – kerülnek megrendezésre. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...