2019. augusztus 23., péntek

Nyomozzunk egy kicsit!


A dal meg a sztorija - Private Investigations

A ’80-as évek elején igencsak zajlott az élet Nagy Britanniában: a Margaret Thatcher vezette kormány elérte népszerűségének mélypontját, kitört a Falklandi háború, a Yorkshire-i hasfelmetsző néven elhíresült Peter Shutcliffe által elkövetett sorozatgyilkosságok borzolták a kedélyeket, a terrortámadásoktól, nukleáris háborútól való félelem pedig jócskán beárnyékolta a szigetország lakóinak mindennapjait. De hogy valami kellemes is legyen a történetben, ebben az időszakban kötött házasságot Károly herceg és Diana Spencer, valamint Ian Botham pontszerző volt az ausztrálok elleni krikett-meccsen.

A sok baljós eseményre a kortárs könnyűzene reakciója éppen ellentétes volt – inkább kicsillogott a sötétből (már ami a diszkót illeti) és a laza, könnyed, sok esetben semmitmondó dalocskák főként szórakoztatóak voltak, minden intellektust mellőzve. De mivel kivételek mindig vannak, rögtön megemlíthetjük Mark KnopflerPrivate Investigations” című szerzeményét, amely az 1982-ben megjelent nagylemez, a „Love Over Gold” egyik legszebb darabja. Kivételes, mert hangzásával, mondanivalójával teljesen szembefordult a korszak zenei tendenciáival – akárcsak a Falklandi háború idején született „Brothers In Arms”.

A dalszöveg egy film noir-ként pereg a szemünk előtt, a többféle értelmezés lehetőségével – egy kudarcba fulladt szerelmi kapcsolat ábrázolása egy picit fortélyos videóval megspékelve. A főhős egyértelmű bizonyítékot akar szerelme hűtlenségéről, ezért „ellenőrzi a jelentéseket, mocsokban turkál”, majd talál néhány „bizalmas információt a naplóban”. De hogy pontosan mit talál, arra nem derül fény, ami a hallgató szempontjából nem annyira jó; a kapcsolat végét jelentő megcsalás ténye mindennél rosszabb, az ezzel való szembenézés - „szar az élet, és kárpótlás sincs!”


De a történet másik oldalán ott áll, aki a piszkos munkákat elvégzi és mivel mindig csak negatív történésekkel szembesül, torkig van a saját életével (is). A  magándetektív nemcsak regények különös figurája, bár Raymond Chandler (aki a dal ihletője volt) tökélyre fejlesztette a Phillip Marlowe-sztorikat.
                                                       
A dalt hangosabb, intenzívebb részei teszik mozgalmasabbá és egy picit drámaivá is formálják a hangzást, így nem volt nehéz a kortárs popszerzemények fölé emelkednie. Itt kell megemlítenünk még az elbeszélést kiegészítő különféle hangeffekteket is: Mike Mainieri marimbájának finom hangjait – célszerű fülhallgatóval hallgatni és máris láthatjuk a zenéhez rendelt mini-filmet.  Kétségtelen tehát, hogy a „Private Investigations” volt valójában Knopfler legelső filmzenéje, utat nyitva a későbbi, ténylegesen filmekhez írt zenei anyagokhoz.

A különleges hangzást erősíti a klasszikus, nylonhúros gitár szólóira válaszoló, vagy inkább közbeszóló elektromos gitár, amely az utcán felnyávogó macska hangját is élethűen utánozza. A zongora pöttyintett akkordjai, a dob és a basszus szívhangjai, az ablak(üveg) széttört szilánkjai – tényleg kell a fülhallgató ….


1982 szeptemberében a dal a brit listák második helyére került - (kissé átszerkesztett változatban, mert a nagylemezen szereplő verzió hosszúsága 6:45, a kislemezes időtartama 5:51) -, és heteken keresztül ott szerepelt az első legjobb 10 között.

1984-ben újra hallható volt a Bill Forsyth által rendezett „Comfort and Joy” című film egyes jelenetei alatt.

És amikor leszáll az est, besötétedik, célszerű a redőnyöket leengedve minden zavaró fényt kizárni, s aztán  …. The game commences



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...