2019. augusztus 27., kedd

Korán kelünk és mégsem aranyat lelünk


Mark Knopfler Shangri-La című nagylemezének első,  5:15 AM című dala – ahogyan azt már megszokhattuk – valós történeten, konkrétan egy gyilkosságon alapszik.

Mark Knopfler negyedik szólólemeze, a Shangri-La 2004. szeptember 28-án jelent meg, a produceri munkákat Chuck Ainlay mellett a gitáros látta el.


 A lemez nyitódala a 5:15 AM egy 1967-ben elkövetett bűntény történetét eleveníti fel, amely a „félkarú rabló gyilkossága” néven szerepel az angol bűnügyi krónikákban.  Az eset nagyon felkavarta a békés newcastle-i polgárok – köztük az akkor 17 éves Knopfler - életét, a dal főként az ő szemszögükből mutatja be a történéseket.

A félkarú rabló nem holmi amputált kezű, rokkantnyugdíjas bűnöző, hanem az éjszakai klubokban működő pénznyerő játékgépek beceneve, amelyek üzemeltetői óriási vagyonra tettek szert, így várható volt, hogy hamarosan olyan konfliktusokba keverednek egymással, amit nem lehet békés úton rendezni.

A dal végigvezet minket az eseményeken: Anglia északkeleti részén a lakosság főként a szénbányászatból él, viszonylag biztos keresettel, de hamar áldozattá válhat bárki – nemcsak a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek következtében, hanem a bűnbandák egymás közötti rivalizálása, a játékgépek által generált anyagi lecsúszás miatt is.

A gyilkosság áldozata egy bizonyos Angus Sibbet, aki a jól ismert helyi gazember, Vince Landa pénzbegyűjtőjeként tevékenykedett. (Vince Landa felügyelte az északkeleti parton működő játékgépek működtetését). 1967. január 4-én Landa testvére, Michael Luvaglio, illetve Sibbet egyik kollégája és barátja, Dennis Stafford éjjel fél egykor találkoztak az áldozattal egy Birdcage nevű lokálban. A következő nap reggelén, 5:15-kor egy, az éjszakai műszakból hazatartó bányász találta meg Sibbet holttestét saját autójának hátsó ülésén, egy south-hettoni híd alatt.

Angus Sibbet és az autója


Az indíték elég világos volt: Sibbet lefölözve a játékgépek bevételeit, hetente 1000 fontot tett zsebre, amit alátámasztott az a tény is, hogy a legdrágább autón (Jaguar Mark) járt „dolgozni”. Mivel munkaadója utálta a konkurenciát, három pisztolylövés állította helyre az eredeti állapotot, meggátolván a további anyagi károkozás lehetőségét.

Mark Knopfler: „A Tyne-környéken ez volt az első, szervezett bűnözők által elkövetett gyilkosság. Nagyon nehezen vettem rá magam, hogy dalt írjak róla. Akkoriban a hozzám hasonló suhancok ezt jó bulinak tartották, de azzal, hogy a night-klubok megjelentek a városban, az addig csak moziban látott amerikai krimik nálunk is valós történetekké váltak.”

A történet egyébként visszaköszönt az 1971-ben, Michael Caine főszereplésével készült Get Carter (Öld meg Cartert) című filmben is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...