2019. július 28., vasárnap

Gitárok – Sztorik - Pensa


Pensa Guitars egy amerikai cég, amely elektromos, akusztikus és basszusgitárokat készít. A céget, amelynek székhelye New York, egy argentin üzletember, Rudy Pensa alapította. Az első Rudy’s Music Shop a new yorki 48. utcában nyitotta meg kapuit 1978-ban és nem kellett hozzá sok idő, hogy a legismertebb és a gitárosok által a legkeresettebb üzletté váljon

Rudy Pensa


Mark Knopfler a ’80-as években került kapcsolatba a céggel, amikor is találkozott John Suhr hangszerkészítő-tervezővel, a Pensa Suhr „MK megalkotójával. Ez a modell egyike volt az első,  kézzel készített Pensa-sorozat darabjainak, amelyek ma is megvásárolhatóak.

Az első elektromos gitárt  R Costum” névvel 1982-ben készítették el, amelyből jó néhányat eladtak, és a sok más csodás hangszer között szintén közösen alkották meg a Pensa-Suhr” márkát.

1990-ben a páros útja kettévált, Suhr úgy döntött, hogy otthagyja Pensa cégét és a Fendernél folytatja tovább, a kaliforniai Custom Shop vezető munkatársaként, hogy majd 1997-ben megalakítsa a JS Technologies Inc. nevű céget Steve Smith-szel. Így 1998-tól kezdve a Pensa már Suhr neve nélkül készítette a gitárokat.

Pensa Suhr MK1
De visszatérve Mark Knopflerre – ő és Rudy Pensa azokban az években találkoztak, amikor a Dire Straits sikerei csúcsára ért. Mindketten szenvedélyesen imádták a gitárokat, így hosszú barátságot kötöttek. 1987-ben egy kis new yorki kávéházban (Prince’s) került sor arra a találkozóra, amikor közösen találtak ki egy olyan modellt, ami tulajdonképpen átmenetet képez a Fender Stratocaster és a Les Paul közöttA legenda szerint Mark Knopfler egy szalvétára skiccelte fel az elképzeléseit az ideális gitárról.

Miután a legapróbb részleteket illetően is megállapodtak, 1988 elején került ki John Suhr kezei közül a Pensa „MK1”, amit Knopfler 1988. június 11-én fel is avatott a Nelson Mandela 70. születésnapja tiszteletére adott koncerten, majd ezt használta az utolsó Dire Straits album munkálatai  során, és szinte majdnem minden fellépésén.


Suhr a gitártesthez mahagónit és juharfát, a fogólaphoz brazil rózsafát használt. A 2000-es évek elején Rudy Pensa és Mark egy újabb modellen gondolkodtak – Pensa „MK2” –amely felpezsdítette a gitárrajongók érdeklődését.

Pensa MK2
Mark Knopflerhez hasonlóan számos művész és session-zenész, mint Eric Clapton, Lou Reed, Luis Alberto Spinetta, Peter Frampton, Vlatko Stefanovski, Lenny Kravitz, Victor Bailey, Christian McBride, Pino Daniele használ Pensa-gitárokat.

Rudy Pensa pedig nem tesz különbséget vásárolói között – mindenki, aki átlépi a Rudy’s Music Shop küszöbét, ugyanazt a figyelmet, minőséget és szolgáltatást kapja. A Pensa gitárok kiválóan tükrözik alkotójuk energiáját, szenvedélyét, kreativitását és a zene iránti elhivatottságát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

„A slágereink sokszor nem úgy születtek, ahogy én azt szerettem volna…”

Paul Sexton interjújában Mark Knopfler vall a felhagyott turnézásról, a türelmes feleségről és arról, hogy egyre jobban unja a saját dalait ...