2019. május 16., csütörtök

Slágerlisták - Szultánok nélkül


A rock története fordulatos és szerteágazó, egyes zenekarok pályafutása néhol egészen meglepő fordulatokat vesz, így néha nehéz elképzelnünk, hogy a XX. század egyik legzseniálisabb szerzeménye, amely 1978. május 19-én jelent meg, egy ideig nem került a slágerlisták látókörébe.



Mark Knopflernek ez az egyetlen dala egyenesbe tette a zenekar karrierjét 1978 első felében, igaz, ehhez kellett a Radio BBC némi segítsége (Charlie Gillett) is, hogy aztán majd alig néhány hónap leforgása alatt az egyik legkedveltebb koncertbanda legyen a Dire Straits – szinte saját magukat megjelenítve a dalszövegben.

Senki ne gondolja, hogy a „Sultans of Swing” szólt éjjel-nappal a rádióban, vagy akár a tv-ben, de minden esetre remek inspirációt adott egy jóval későbbi Knopfler-szerzeményhez, a 2015-ös „Tracker” egykik dalához, a „Beryl”-hez:

„Azt hiszem, hogy a „Beryl” akár a kistestvére is lehetne a Dire Straits „Sultans”-jának. Sok hasonlóság van a mondanivalójuk között, szándékosan utaltam vissza arra az időszakra, amelynek – sajnos – sokszor van/volt aktualitása. Visszahozza azt a küszködéssel és vég nélküli próbálkozással teli korszakot, amikor valóban a Szultánok szerepét kellett alakítanunk –egyik bulit a másik után csináltuk egy komolyabb turné reményében, amire a kezdeti időszakban semmi kilátásunk nem volt, de amit később mégis sikerült megcsinálnunk… valójában innentől datálható a banda sikere.”

Május hónapban – amikor a „Sultans” kislemeze megjelent az Egyesült Királyságban, a zenekar a Climax Blues Band zenekarral turnézott, majd a Styx előzenekaraként kapott turné-lehetőséget. Júniusban viszont már a saját turnéjukat bonyolították, de a „Sultans” egészen 1979 januárjáig nem vált igazán sikeressé – ekkor hódította meg debütáló lemezük az Államokat, így a kislemez is rögtön mindenhol az első öt legjobb dal között szerepelt. Amikor túl voltak az első amerikai fellépéseken és visszatértek Angliába, a dal hónapokon keresztül listavezető volt, (legrosszabb helyezés a 8. volt) végleg megalapozva a zenekar későbbi sikereit.


Forrás:

Szerző: Paul Sexton




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...