2019. május 22., szerda

Búcsú-éjszaka

1993. május 22. az utolsó dátum a Dire Straits naptárában, amikor is a zenekar egy új, de egyben a legutolsó lemezével került fel a nemzetközi slágerlistákra.

Ekkor még nem sejtettük, hogy ez a koncertlemez a legutolsó albuma a zenekarnak, amely megörökítette az „On Every Street” 1991-92-ben lebonyolított 216 napos turnéjának legjobb előadásait.

A turné 1991 augusztusában indult Dublinban, európai szakasza egészen október közepéig tartott. A hosszúra sikeredett fellépéssorozatot a zenekar igazából két részletben bonyolította a kontinensen 1992 tavaszától egészen ősz végéig, és közben még beiktattak ausztrál, új-zélandi, illetve észak-amerikai koncerteket is.






Az "On The Night” zenei anyagának alapját két koncertsorozat képezi: a rotterdami Ahoy Stadium három-estés előadása, valamint a franciaországi Nimes - Les Arenes-ben tartott, szintén három fellépése.

Az első koncertlemez, az „Alchemy” megjelenése után kilenc évvel ez az album jól visszatükrözte a Dire Straits felemelkedését a kis kocsmák közönségétől a stadion-rock uralmáig – amelyre Mark Knopfler sosem vágyott igazán és amelynek kiábrándító tapasztalatait sokszor osztotta meg a rajongóival.

Az „On The Night” két dalt (Romeo and Juliet, illetve a Private Investigations) is átvett az „Alchemy”-ről, a „Brothers In Arms”-ról és az új lemezről pedig négy-négy szerzeményt, köztük a kislemezként is megjelent „Calling Elvis”-t és a „Heavy Fuel”-t.

A brit listákon rögtön a negyedik helyre került, de sokak meglepetésére csak egy hétig szerepelt a 20 legjobb album listáján, valamint öt hétig tartotta helyét a negyvenes listán. Az Államokban is mérsékelt sikert aratott a lemez, öt héten át szerepelt a 116. helyen, viszont Svájcban és Új-Zélandon az ötödik, Hollandiában pedig az első helyet szerezte meg.


Forrás:

Szerző: Paul Sexton


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...