2019. április 22., hétfő

Oly távol ... de nekünk mégis közel!


1985. április 20-án jelent meg a Dire Straits minden idők egyik legkedveltebb dala, a Brothers In Arms nyitánya, a So far away.

Mark Knopfler ezen szerzeménye a brit slágerlisták 38. helyén szerény helyezéssel kezdte meg pályafutását, mivel akkor még senki sem tudta, hogy azon az albumon fog szerepelni, amely a ’80-as évek egyik legmeghatározóbb lemezeként, milliós eladási példányszámmal letarol majd minden más előadót.




Ez már éppen időszerű volt, mert a banda a „Love Over Gold” –koncertváltozata óta nem szerepelt a kislemezek listáján – 14 hónapon keresztül tartotta szilárdan az 50. helyet, valamint egy évvel korábban a „Twisting By The Pool” az Egyesült Királyságban a 20. helyen szerepelt 1983 elején. A „So far away” pontosan azon a héten debütált, amikor az USA for Africa alapítói által előadott „We are the world”  első helyen végzett Angliában.

Alig két héttel később a „So far away” már a 20. helyre tört előre, hogy majd három hét múlva a „Brothers In Arms” a legelső helyen végezzen mind a briteknél, mind a tengerentúlon –  a dal és nagylemeze 14 héten keresztül vezette a listákat. Egy hosszú távkapcsolat hátrányairól szóló  laza, kissé visszafogott Knopfler - dal, amely  - a címével ellentétben – a zenekart és a rajongóit még közelebb hozta egymáshoz.

Az Egyesült Államokban a „Brothers In Arms” kilenc hétig vezette a listákat 1985 nyarán, majd  a következő év márciusában a „So far away” a Billboard Hot 100-ra – méghozzá a 19. helyre – ugyanakkor ezt volt az utolsó alkalom is egyben, hogy a Dire Straits erre a listára felkerüljön.

Mark Knopfler jelenleg is előadja koncertjein a „So far away”-t, amely 2006-ban felkerült az Emmylou Harris-szel közös turné egyik koncertjét rögzítő „Real Live Roadrunning”-ra.

forrás:

Szerző: Paul Sexton

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...