2018. december 19., szerda

A gitárhős fegyverei - első rész

Az öt leghíresebb elektromos gitár, amelyek Mark Knopfler és a Dire Straits pályáját döntően meghatározták.

Mark Knopfler 1949. augusztus 12-én született a skóciai Glasgow-ban, skót édesanya és magyar-zsidó származású apa gyermekeként. Mark első gitárja egy 50 fontos Höfner Super Solid volt. Az 1960-as években főként iskolazenekarokban játszott, kedvencei Elvis Presley, a gitáros Chat Atkins, Scotty Moore, B.B.King, Django Reinhardt, Hank Marvin, és James Burton voltak.

Testvérével, David Knopflerrel 1977-ben megalapította a Dire Straits zenekart. Vele, valamint barátaival, John Illsleyvel és Pick Withersszel 1977 végén öt dalt rögzítettek, amelyből  négy  – „Sultans of Swing, Water of Love, Down To The Waterline, Wild West End” – szinte azonnal sláger lett.

Knopfler a Dire Straits vezető gitáros-szerzőjeként világszerte 120 millió lemezt adott el, négy Grammy-díjat nyert. A Rolling Stone magazin a minden idők 100 legjobb gitárosát felsoroló listáján a 27 helyet foglalja el. A következőkben bemutatjuk azt az öt elektromos gitárt, amelyek végigkísérték Mark Knopflert a karrierje során.

    1. Höfner Super Solid V2

Ez a gitár, amelyet Mark 1964-ben, (15 évesen) édesapjától kapott, 50 fontba került és nagyon különleges helyet foglal el a hangszer-gyűjteményében. Jellemzői: 1962-es gyártmány, vörös szín, szigetelőszalaggal ragasztott fogólap, kettő 510-es „Diamond Logo” pickup.

Ez volt Mark első gitárja, de mivel erősítőre nem volt pénze, ezért a család rádióján keresztül szólaltatta meg. Annak ellenére, hogy azóta már több mint 50 év eltelt, a gitáros még mindig féltve és különös gondoskodással őrzi.



    2. 1959 Gibson Les Paul Special Doublecut

Ez a legrégebbi gitárok egyike, amelyet Knopfler a vörös, 1961-es Stratocaster előtt használt, és amelyet a „Guitar Stories” című dokumentumfilmben is bemutatott, ahol arról a hat gitárról beszélt, amelyek dalainak egyedi hangzást kölcsönöztek. Jellemzői: kétrétegű mahagóni-test, vörös cseresznye szín, kettő, P-90-es pickup.


    3.  1961 Fender Stratocaster

Ezt a gitárt akkor vette Knopfler, amikor megjelent az első Dire Straits album, 1978-ban. Valószínűleg ez volt az első Fender Stratocaster, amellyel a „Sultans of Swing”-et szalagra játszotta, és amely a nagylemezen is hallható. 


Amikor Marké lett a gitár, az eredeti piros színt „levakarta” és vörösre festette, hogy olyan „álomgitárja” legyen – akárcsak Hank Marvinnek. Az első Dire Straits lemezt ezzel juharfa-nyakú hangszerrel rögzítette, 1979 után már csak ezt használta, de a ’80-as évek közepétől már egyre inkább kímélte és otthon tartotta, nyilvánvalóan érzelmi okok miatt.



    4. 1962 Fender Stratocaster

Mark második Fender Stratocastere, amit a ’70-es évek vége felé szerzett. Úgy gondolják, hogy a hangszer valamikor a ’60-as évek elején készült, de eredetileg japán gyártmány volt, juharfa-nyakkal, ami ebben az időben nem jellemezte az Amerikában készült modelleket.

A típus-meghatározást illetően számos teória született, sokan próbálták meg az eredetét kideríteni. Egyesek szerint a gitár egyes részei Japánban készültek. Mark juharfa-nyakú gitárját 1982-ben John Suhr szétszedte (az amerikai Suhr Guitars cég alapítója- LK.), aki felfedezte ezeket az anomáliákat és az eredeti nyakat egy Schester juharfa-nyakkal helyettesítette. Ezek után nem kellett sok idő hozzá, hogy Mark észrevegye, a Stratocastere nem valódi, így azt végleg lecserélte Schesterre és később más modelleket is használt.
A hangszert állítólag egy jótékonysági aukción értékesítették, de hogy valóban tulajdonost cserélt-e, azt nem tudjuk.



     5. 1969 Fender Telecaster Thinline

Ez a gitár tulajdonképpen Davidé volt, de Mark slide-gitárként használta a „Water of Love”-on. A gitártest eredetileg üreges volt, de később Mark barátja, Steve Phillips egy kicsit átalakította: az f-lyukakat kitöltötte, és az egészet átfestette feketére. Jellemzői: kettő, szabványos egytekercses Telecaster pickup, mahagóni test.




 forrás: https://direstraitsblog.com/blog/5-knopflers-electric-gui

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...