2023. május 11., csütörtök

Néha kell egy kis időutazás

Mark Knopfler felejthetetlen koncertje 1996. május 9-én a leeds-i Town and Country Club-ban


Időnként bevésődik emlékezetünkbe egy-egy koncert, amely a ragyogó zenei élmény és a szubjektív nosztalgia időkapszulájaként szolgál. Ezért nekünk is érdemes elindulunk visszafelé az időben, egészen 1996. május 9. napjáig. Akkoriban lépett színpadra Mark és zenekara a történelmi múlttal is rendelkező leeds-i Town and Country Clubban. 

A nyugat-yorkshire-i város, Leeds, jelentős szerepet játszott Mark életében jóval azelőtt, hogy neves muzsikussá vált volna. A 60’-as évek végén a  Yorkshire Evening Post fiatal riportereként Mark értékes időt töltött ebben a nyüzsgő városban, tökéletesítve tudását, elmerült annak gazdag kultúrájában – és nem mellesleg életre szóló zenészbarátságokat is kötött.

1996. május 9-én a Town and Country Club-ban tartott koncert egyfajta hazatérést is jelentett számára. Visszatért arra a helyre, amely személyiségére és zenei pályájára jelentős hatással bírt.

A koncert csütörtökre esett, a Town and Country Club bejárata 19:00-kor kinyílt, így a közönségnek elegendő ideje volt helyet foglalni és hangulatba jönni. S amint az óra fél nyolcat ütött, a gitáros zenekara kíséretében megjelent a színpadon, készen állva arra, hogy előadásukkal elbűvöljék a közönséget. Miközben a hallgatóság tapsviharban tört ki, a színpadon állók egyre jobban belelendültek a rock, a folk és a blues elemeit szinte egyenlő arányban tartalmazó, de rendkívül lélekemelő összeállításba. Közönségüket már az első hangoktól kezdve magukkal ragadták, kollektív energiájuk betöltötte az egész színpadot. Mindegyik dal Mark zseniális dalszövegírói képességéről tanúskodott, zenekara pedig kifogástalan hangszereléssel állt mellette, amely a dallamok és a szívhez szóló szövegek tökéletes harmóniáját eredményezte.

Azóta hosszú évek teltek el, de Knopfler Town and Country Club-beli koncertjének emlékei még mindig ott vannak azoknak az emlékezetében, akik olyan szerencsések voltak, hogy részt vehettek rajta. Egyesek számára talán nem jelentett mást, mint egy a hírnév küszöbét már régóta átlépő sztár előadása, de a többség átérezte azt a nosztalgiát, amely a zenészt a városhoz fűzte. A koncert sokféle rajongót hozott össze, akiket egyesített a Mark zenéje iránti szeretet és az a közös élmény, hogy valami igazán különlegesnek lehettek részesei.

(ismeretlen szerző)

 

forrás:

https://direstraitsblog.com/blog/retro-article-mark-knopflers-unforgettable-concert-at-the-town-and-country-club-in-leeds-may-9th-1996/

 

A koncerten elhangzott dalok listája

 

Darling pretty
Walk of life
Imelda
The bug
Rüdiger
Je suis désolé
Calling Elvis
Last exit to Brooklyn
Romeo and Juliet
Sultans of swing
Done with Bonaparte
A night in summer long ago
Father and son
Golden heart
Cannibals
Telegraph road
Brothers in arms
Money for nothing
The Long Highway
Going home (Local Hero)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...