2013. október 16., szerda

Szving Szultánok - Végszükségből Világsiker - könyvajánló





Mark Knopfler, a Dire Straits együttes vezetője 1995-ben hivatalosan is bejelentette a zenekar megszűnését. Dalaik azonban a mai napig nagyon sokat jelentenek rajongóiknak, a zenekart kedvelő millióknak.
A világ számos országában, így hazánkban is, megszámlálhatatlanul sok cikk, interjú jelent meg az együttesről, de a rockzenét imádó szerző mégis szükségét érezte, hogy szülessen egy könyv erről a nagyszerű brit zenekarról, amelynek pályafutása mérföldkő az angolszász rockzene történetében. A Knopfler-testvérek magyar származás plusz indok a hazai megjelenésre, hiszen édesapjuk szülővárosa Miskolc.

A könyv szerzője igyekezett a Dire Straits történetének legjelentősebb állomásait érinteni, de talán annál is lényegesebb, hogy megpróbálta azokat a gondolatokat, érzéseket papírra vetni, melyeket a zenekar zseniális, de mégis nagyon emberi muzsikája inspirált. A dalszövegek hűen tükrözik Mark Knopfler zenei zsenijét, különcködését, de ugyanakkor rajtuk keresztül megismerhetünk egy másik Mark Knopflert, aki befelé forduló, sokszor kritikus és rendkívül érzékeny a világ rezdüléseire. 

(Lunkán Katalin: Szving Szultánok – Végszükségből Világsiker – A Dire Straits története – Aposztróf Kiadó, Bp – 2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"...Mark Knopfler még mindig óriási hatással van rám..." - mit szeret hallgatni a Pink Floyd gitárosa

Mostanában elég sokat lehet olvasni - főként a külföldi sajtóban - olyan interjúkat, cikkeket, amikor a kortárs művészek egymás munkásságát ...